CÂU CHUYỆN BÓNG ĐÁ: Về đào ao thôi

Một thời gian rất dài, các đội bóng Việt Nam, đặc biệt là những đại gia, vốn đã quen “xúc tép” ao nhà bên vốn “hèn” về tiền. Nhưng có vẻ tư duy ấy đã và đang dần thay đổi. “Ta về ta tắm ao ta”, các cụ đã nói thế. Cấm có sai!

HLV Hoàng Anh Tuấn tái ký hợp đồng với V.HP ngay khi lượt về khởi tranh được vài trận. Đấy là thời điểm V.HP đá bết bát, chẳng thắng nổi ai và sức ép dồn lên đội bóng là cực kỳ khủng khiếp, nhất là khi mối quan hệ “khó gần” giữa cầu thủ cũ và những người mới thường xuyên được nhắc đến.

1. Ông Tuấn “con” đã ký hợp đồng 3 năm với đội bóng xứ hoa phượng. Tại đó, ông sẽ không chỉ là HLV trưởng của đội 1 mà giống Huỳnh Đức tại Đà Nẵng, Phan Thanh Hùng ở HN TT grain Văn Sỹ tại Ninh Bình, HLV Hoàng Anh Tuấn sẽ là Chủ tịch hội đồng huấn luyện. Đồng nghĩa ông sẽ làm việc với trách nhiệm tương đương một GĐKT, quán xuyến và định hướng cho cả hệ thống đào tạo trẻ nhiều cấp bậc.

Đó cũng là lý do chính lãnh đạo Hải Phòng tái ký hợp đồng với ông Tuấn “con” dù đội bóng đang ở trong cảnh dầu sôi lửa bỏng. 7 trận không thắng nổi mà vẫn tại vị là kỷ lục không dễ có được tại mảnh đất này. Ấy thế mà ông Tuấn đã làm được, thậm chí còn hơn thế. Tất cả bắt nguồn từ sự biến chuyển tư duy làm bóng đá của lãnh đạo xi măng cũng như thành phố. Trong một mùa giải thất bát về thành tích, đấy là thành công  lớn của cựu HLV K.KH.

CÂU CHUYỆN BÓNG ĐÁ: Về đào ao thôi - 1

HLV Hoàng Anh Tuấn (phải) và học trò tại V.Hải Phòng (Ảnh NAM HẢI)

Đất Cảng là nơi “ăn sóng nói gió”, nơi sự kiên nhẫn luôn là điều xa xỉ (hãy hỏi HLV Alfred Riedl). Nhà có điều kiện, tiền bạc luôn không phải nghĩ nên mọi thứ luôn phải là “nhanh và luôn”. Cần người có người, ngược lại HLV phải đảm bảo danh hiệu hoặc thành tích. Bao nhiêu năm qua đã thế và vẫn thế đến mùa rồi. Nhưng kiểu làm bóng đá ấy đang thay đổi.

2. Nó sẽ là cả một quá trình dài hơi và cả… mệt mỏi. Dự án về một học viện bóng đá trẻ được khởi động đã 8 tháng rồi. Nhưng đến giờ, tất cả cũng chỉ mới dừng ở mức khởi động. Về mặt mô hình và chiến lược, ông Tuấn với kinh nghiệm từ những chuyến khảo sát tại châu Phi, nơi CLB Feyenoord Rotterdam đặt một học viện bóng đá trẻ, hẳn hiểu được cách đầu tư bóng đá sao cho hiệu quả ở những nước đang phát triển. Những kinh nghiệm qua các chuyến kết hợp du lịch với khảo sát một số CLB tại Premier League cũng là vốn quý giá. Tất cả những ấp ủ đấy đã được ông Tuấn truyền tải trọn vẹn với lãnh đạo thành phố, Sở VH,TTDL lẫn Xi măng Vicem Hải Phòng trong rất nhiều buổi họp. Về chủ trương đã thống nhất. Nhưng thực hiện thì phải chờ. Chỉ chuyện đặt tại đâu cũng đã nhức đầu rồi. Nhưng ít ra, đó đã là tín hiệu đáng mừng.

V.HP không chỉ là đại gia quen vung tiền duy nhất đang chỉnh lại thước ngắm. Trong Nam, B.BD sau bao năm hão huyền với danh hiệu “Chelsea VN” cũng đang có những động thái tương tự. Cách làm của họ có khác hơn. Bằng mối crash giao kinh tế rộng khắp, các sếp Gò Đậu không gặp nhiều trở ngại để có những móc nối. Những đại diện lớn của bóng đá Hàn Quốc và Nhật Bản đã chủ động đến để đặt vấn đề hợp tác đào tạo một học viện bóng đá trẻ. Sau những thăm dò đầu tiên, đến tháng 9 này đối tác Hàn Quốc sẽ trở lại để mời phi đội lãnh đạo B.BD có chuyến khảo sát thực tế tại xứ “kim chi” để cho ra đề án tốt nhất. Kế hoạch về những lớp trẻ từ U.17 trở lên, thậm chí là mua trọn cả các lớp sơ cấp từ U.11 đã được tính đến. Mục tiêu là trong vòng 5-7 năm tới sẽ cho ra những lứa trẻ đầu tiên, ít nhất phải có tiềm năng, đủ năng lực đưa lên đội 1 để kế tục đàn anh Anh Đức, chứ không phải toàn hàng dạt như bao năm qua.

3. Bóng đá Việt đang trĩu nặng bởi sức ép khủng khiếp của cơn bão khủng hoảng. Nó khiến bao đội bóng lao đao, bao cầu thủ thất nghiệp và làm u ám hẳn bộ mặt bóng đá nước nhà. Nhưng điều gì cũng có 2 mặt, và thật might là chính sự khó khăn trong việc rút tiền đã khiến các CLB, đặc biệt là những đại gia chỉ quen vung tiền phải tính đến những giải pháp căn cơ hơn. Không phải người Hải Phòng grain Bình Dương không biết về giá trị của những cầu thủ bản địa, về niềm vui và tự hào khi nhìn những đứa criminal địa phương thi đấu và cả an toàn nữa. Nhưng họ đã không thèm để tâm đến, đơn giản bởi không cần phải làm lâu lắc đến thế. Vung tiền là có thành tích, rất dễ.

Nhưng giờ khác rồi. Hy vọng về sự khởi sắc của bóng đá trẻ nhiều khả năng sẽ bước sang chương mới khi việc “đào ao thả cá” sẽ chẳng còn là chuyện của những gã nhà nghèo. Những điệp khúc buồn kiểu “cái ao khổ công anh đào, đào đêm đào ngày rồi người lạ đến câu” có lẽ vẫn còn, nhưng sẽ giảm bớt nhiều bởi các đại gia sẽ ưu tiên chừa suất cho “của nhà trồng được”. Như thế, sự khởi sắc là điều có thể trông chờ.

Có thể sẽ bị “ném đá”, nhưng bỗng dưng ước, phải chi… khủng hoảng đến sớm một chút!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Be Sociable, Share!

14 thoughts on “CÂU CHUYỆN BÓNG ĐÁ: Về đào ao thôi

 • 24/05/2015 at 1:30 AM
  Permalink

  Look for the distinctive “O” on the arms of the glasses. The real Oakleys Sunglasses are always having this. Please check the glasses that it contains only, the real glasses are not containing any plastic frames. Make sure about price, the Oakley sunglasses price rate probably starts at hundred dollars and increasing from there.Oakley sunglasses use the latest technology, that is why they have lightweight materials for the sunglasses frames, and superior lenses made from plutonite, making it invincible in blocking all kinds of UV rays and which also makes the lenses sturdy with its impact protection feature. Although Oakley sunglasses can be a bit pricey, Oakley guarantees customer satisfaction with every pair. The lenses are adjustable and can be replaced with various colors if you want to, and each pair of Oakley sunglasses usually comes in different cool colors not just your usual black.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 • 24/05/2015 at 11:41 AM
  Permalink

  Hit one by one at the reasonable global City Lighting Products (http://www.yelp.com/) market large energy conserving” brand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 • 24/05/2015 at 12:43 PM
  Permalink

  Hi there i am kavin, its my first time to commenting anywhere,
  when i read this article i thought i could also create comment
  due to this brilliant paragraph.

  Here is my weblog … website – Margot

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 • 24/05/2015 at 10:21 PM
  Permalink

  What I love about Oakley outlets is where it all started. Let me paint you a picture. Way back in the day on a sunny morning in 1975, a young man invented the motorcross handlebar grip which again, provides an awesome solution to a big problem. The problem was that most handlebar did not offer these super grips. So one morning this man sat in his manly garage and put his idea into life. He wasn’t a rich man, just a man with a plan. When it comes to sunglasses, there is nothing that compares to Oakley sunglasses. Oakley has sunglasses for men and women, even prescription glasses, all sporting that unique Oakley style of fusing function and form resulting in a cool pair of shades. Oakley sunglasses use the latest technology, that is why they have lightweight materials for the sunglasses frames, and superior lenses made from plutonite, making it invincible in blocking all kinds of UV rays and which also makes the lenses sturdy with its impact protection feature. Although Oakley sunglasses can be a bit pricey, Oakley guarantees customer satisfaction with every pair. The lenses are adjustable and can be replaced with various colors if you want to, and each pair of Oakley sunglasses usually comes in different cool colors not just your usual black.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 • 25/05/2015 at 5:12 AM
  Permalink

  From the origin of the identify we by now can effortlessly get the logic hyperlink among the African folks and the Masai Barefoot Engineering.cheap MBT shoes are accessible for each males and female in an astounding quantity of kinds and designs. There are athletic sneakers, leather informal have on sneakers, clogs, boots, loafers, sandals and even dress footwear for adult males! Whether you want one thing informal to walk around city in or a little something to dress in all the time, there are more than ample classy options for you to pick from.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 • 25/05/2015 at 9:36 AM
  Permalink

  Oakley eyewear is so popular that counterfeiters have worked hard to replicate them. But they have never been able to duplicate the quality in materials or craftsmanship, and they fail on Oakley¡¯s functionality and safety features as well. Consumers interested in wearing some of the best eyewear ever made should seek out reputable retailers to be assured that they are purchasing authentic Oakley products.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 • 30/05/2015 at 5:45 AM
  Permalink

  I simply want to mention I am newbie to blogs and really enjoyed this blog site. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog . You surely come with perfect articles and reviews. Thank you for revealing your web page.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 • 30/05/2015 at 11:25 PM
  Permalink

  Hello very cool blog!! Guy .. Excellent ..
  Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also?

  I am satisfied to find a lot of useful info here in the put up, we need work out
  extra strategies in this regard, thank you survey for money sharing.

  . . . . .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 • 30/05/2015 at 11:41 PM
  Permalink

  To begin with, the Diamond Drum of Samsung top
  loading washing machines facilitates effective and proper washing
  for all kinds of garments without any kind of damage.
  Most front loaders are high quality washers so that they really require the utilization best quality detergent in small measurements.
  Although at this point the top load seems the way to go, like anything there are some disadvantages.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 • 31/05/2015 at 11:43 AM
  Permalink

  Hot Dinosaur concentrates on busines Miami video production service (http://www.kiwibox.Com) clip manufacturing annd also
  innovative social media advertising.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 • 31/05/2015 at 5:00 PM
  Permalink

  Having read this I believed it was extremely enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort to put
  this information together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and commenting.
  But so what, it was still worth it!

  my webpage legitimate paid surveys

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 • 31/05/2015 at 5:01 PM
  Permalink

  Aw, this was an incredibly nice post. Taking a few minutes and
  actual effort to create a good article… but
  what can I say… I hesitate a whole lot and never manage to get
  anything done.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 • 01/06/2015 at 5:56 AM
  Permalink

  Hello to all, how is everything, I think every one is getting
  more from this web page, and your views are good designed for
  new visitors.

  Also visit my homepage – online dating tips

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 • 02/06/2015 at 2:13 PM
  Permalink

  I just want to mention I am beginner to weblog and actually loved this page. Almost certainly I’m want to bookmark your blog . You certainly come with fantastic articles. Bless you for revealing your web page.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>